Moet je verlof nemen voor een geplande daghospitalisatie?
“Sinds een jaar moet ik voor mijn behandeling van mijn colitis ulcerosa maandelijks 1 dag gehospitaliseerd worden (dus een daghospitalisatie).
Mijn werkgever zegt dat ik hiervoor maar verlof moet nemen. Toch is dit volgens mijn behandelend professor niet het geval. Zeker omdat hij me een attest van arbeidsongeschiktheid meegeeft aangezien ik die dag in het ziekenhuis opgenomen ben.
Mijn vraag is of ik in mijn recht ben en mijn werkgever niet zomaar verlof mag afnemen?”
Regelmatige ziekenhuisbezoeken horen erbij als je een chronische ziekte hebt. Wij stelden deze vraag aan het Vlaams Patiëntenplatform.
Het antwoord van Eline (beleidsmedewerker werken met een chronische aandoening) delen we graag met iedereen. Want ook jij nam misschien al eens verlof wanneer het niet nodig was.
Verlof of niet?
Krijg je een attest voor arbeidsongeschiktheid, dan geeft dat attest recht op gewaarborgd loon voor die dag. Het is wel belangrijk dat het effectief een attest is voor arbeidsongeschiktheid, dus niet gewoon een bewijs van de afspraak in het ziekenhuis.
Er is soms discussie of er gewaarborgd loon verschuldigd is in geval van een geplande ingreep. Toch heb je ook dan recht op gewaarborgd loon, op voorwaarde dat die ingreep (of het onderzoek) leidt tot arbeidsongeschiktheid. Het maakt niet uit of de ingreep gepland was, en ook niet of het medisch noodzakelijk was.
Het is anders wanneer het gaat om bijvoorbeeld een controle bij de arts of een onderzoek dat geen invloed heeft op je gezondheidstoestand. Er is dan geen sprake van arbeidsongeschiktheid. Voor zo’n zaken moet je wel verlof nemen of iets anders overeenkomen met je werkgever.
Bron: VPP