In 2016 realiseerde CCV-vzw in samenwerking met Abbvie, Mensura, Proximus, SD Worx en het universitair ziekenhuis van Leuven het project Activ84work (Coenen, et al., 2019).
IBD treft vooral jonge personen die zich in precaire fases van hun nog groeiende leven bevinden. De gevolgen van IBD maken het voor patiënten vaak moeilijk om actief deel te nemen aan het werkleven.  Het doel van het project was om door meer flexibele werkcondities de professionele activiteit te stimuleren en de afwezigheid op het werk te verminderen. Aan het pilootproject namen uiteindelijk 14 patiënten deel. Door het flexibel maken van de werkomstandigheden door bijvoorbeeld telewerken, flexibele werkuren en de mogelijkheid tot een rustmoment tijdens de middag, werd het ziektepercentage verlaagd, was er een hogere inzetbaarheid en lagere verzuimkosten voor de werkgever.

Het betrof hier een kleine groep en een moeilijke rekrutering, gezien niet alle werkgevers zich even flexibel wenste op te stellen en ook niet elk beroep het mogelijk maakt om flexibele werkomstandigheden te creëren.

Invulling van het project #MakeIBDwork

CCV-vzw wordt regelmatig geconfronteerd met moeilijkheden van IBD-patiënten in de zoektocht naar werk, de communicatie naar werkgevers over hun ziekteproces, het ziekteverzuim en de re-integratie in de arbeidsmarkt na langdurige afwezigheid. Het werkleven draagt bij tot een belangrijk deel van QoL. Laat dat net hetgene zijn dat de grootste drijfveer is voor een patiëntenvereniging: de QoL van personen met IBD verbeteren.

We beseffen dat hier nog steeds belangrijke hiaten zijn die dienen aangepakt te worden.

Van hieruit is ons project #MakeIBDwork ontstaan met als doel zicht te krijgen op deze hiaten om in een 2de tijd deze samen met stakeholders te bekijken en deze waar nodig en mogelijk aan te pakken.

 

Neem deel aan onze enquête via onderstaande QR code of deze link; 

https://nl.surveymonkey.com/r/3T22YFP

 

 

CCV-VZW

Groeneweg 151
3001 Heverlee
[email protected]
[email protected]
0468/27.70.52

 

 
     

Stuur je post naar

Domein Borgeind
Borgeindstraat 13/5
2900 Schoten

 

     

Bezoek ons ook op

 

 
     
Back to top