Ga verder naar de inhoud

De meerwaarde van patiëntenverenigingen en patiëntenparticipatie in de Belgische gezondheidszorg

04 sep. 2024

Onderzoeksresultaten

Samenwerkende patiënten maken zorg beter en efficiënter. Een oproep op basis van onderzoek én ervaring

De resultaten van het onderzoek naar ‘de meerwaarde van patiëntenverenigingen en patiëntenparticipatie in de Belgische gezondheidszorg’, uitgevoerd in 2023 en 2024, zijn beschikbaar. De beleidssynthese en de vijf deelrapporten bieden stof tot nadenken en roepen op tot actie.

De patiëntenstem is goud waard. Alles begint bij het organiseren van lotgenotencontact in de schoot van een patiëntenvereniging. De meerwaarde van het lotgenotencontact kan moeilijk onderschat worden. Iedereen heeft er baat bij: patiënten, naasten, zorg- en welzijnsprofessionals, zorgorganisaties, kortom het hele zorgecosysteem. Patiëntenverenigingen zijn bij uitstek dragers van ‘collectieve ervaringskennis van patiënten en naasten’. Die collectieve ervaringskennis zetten zij in om zorgprocessen, behandelingen en geneesmiddelen te verbeteren.


Patiëntenverenigingen dragen bij aan de continue innovatie van het hele gezondheidszorgsysteem. Patiënten en hun verenigingen hebben de unieke kracht om hun frustraties om te zetten in positieve veranderingen die het stakeholderveld en de hele samenleving ten goede komen. Ze maken zichtbaar wat onzichtbaar is en dringen aan tot het in vraag stellen van vastgeroeste patronen en verworvenheden in de gezondheidszorg. Ze nemen een actieve rol op in de verbetering van het gezondheidsbeleid.

De toegevoegde waarde van patiëntenverenigingen is overduidelijk. Er is wetenschappelijke en maatschappelijke evidentie. Maar het huidige kader waarin patiëntenverenigingen opereren, is onaangepast en ontoereikend om een duurzame werking te garanderen. Onze gezondheidszorg staat onder druk, maar evenzeer de druk op patiëntenverenigingen en de diverse rollen die zij opnemen.

Het is nu de hoogste tijd om te investeren in krachtige patiëntenverenigingen. Zij verdienen meer slagkracht. Concreet betekent dat een formele erkenning én voldoende financiële middelen voor hun basiswerking. Het is de noodzakelijke voorwaarde om patiëntenparticipatie succesvol te maken, om solidariteit en samenwerking tussen de patiëntenverenigingen onderling te versterken, en om hen toe te staan een grotere bijdrage te leveren aan de verbetering van de kwaliteit en efficiëntie van zorg en van de kwaliteit van leven.

Bron: Koning Boudewijnstichting

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken