Ga verder naar de inhoud

Een chronische aandoening zet je leven op z’n kop. (Voltijds) blijven werken is allesbehalve evident. En wat als dat niet meer lukt? Kan je je aantal werkuren afbouwen omwille van ziekte en hiervoor een financiële compensatie te krijgen? Welke mogelijkheden heb je om je werk beter aan te passen aan je persoonlijke situatie?

“Sinds ik in 1991 de diagnose colitis ulcerosa kreeg, werk ik al 30 jaar voltijds. Echter, de laatste tijd heb ik veel last van vermoeidheid en stress. Zou het mogelijk zijn omwille van deze redenen en mijn ziekte 4/5 te werken? Daarnaast wil graag weten of er financiële voordelen of premies zijn die ik zou kunnen aanvragen.”

Met die vraag kwam Ludo (naam veranderd) bij ons. Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm.

Nog geen systeem om je werkuren af te bouwen

Het huidige systeem biedt geen oplossing voor personen met een chronische aandoening die hun loopbaan willen afbouwen, maar niet eerst uit de arbeidsmarkt willen stappen. Wij vragen al lang om dit mogelijk te maken. Want het is veel moeilijker om na een afwezigheid opnieuw te starten, dan je tewerkstellingspercentage geleidelijk aan, afhankelijk van het verloop van je ziekte, af te bouwen.

In zo’n systeem zou je je arbeidsongeschiktheid kunnenuitstellen. Je krijgt de mogelijkheid om je werktempo af te bouwen, rekening houdend met de beperkingen van je aandoening.

Onze vraag werd gehoord door het beleid en de huidige minister voor Sociale Zaken werkte een voorstel uit. Omdat nog niet alle stakeholders het voorstel goedkeurden, loopt het vertraging op. We blijven hiervoor ijveren en hopen dat dit bij een volgende regering wel gerealiseerd kan worden.

Welke mogelijkheden heb je wel?

Je contract aanpassen of volledig uitvallen?

  1. Je kan aan je werkgever vragen om je huidige contract aan te passen en minder uren te werken. Het nadeel hiervan is dat je hierdoor ook minder zal verdienen. Als je dan na een periode toch zou uitvallen, wordt je ziekte-uitkering gebaseerd op dit lagere loon.
  2. Misschien zijn er bepaalde soorten verlof waar je recht op hebt. Kijk dit zeker eens na via https://www.belgium.be/nl/werk/verlof_en_loopbaanonderbrekingen.
  3. Als je omwille van je ziekte niet meer voltijds kan werken en je valt uit, kom je op arbeidsongeschiktheid. Je ontvangt dan een ziekte-uitkering. Tijdens je arbeidsongeschiktheid kan je aan de slag in het systeem van gedeeltelijke werkhervatting. Dat kan al na 1 dag erkenning arbeidsongeschiktheid. In dit systeem kan je je ziekte-uitkering combineren met loon uit werk. Belangrijk om te weten, is dat hier voor- en nadelen aan verbonden zijn: zoals financiële impact, impact op je zelfbeeld, regelmatige consultaties bij de adviserend arts, je hebt hiervoor toestemming nodig van de adviserend arts en je werkgever … .

Neem contact op met je arbeidsarts

Voel je dat het niet meer lukt om (voltijds) te werken met je ziekte? Bespreek dit dan met je leidinggevende of werkgever en met je arbeidsarts. Samen kunnen jullie bekijken welke aanpassingen eventueel nodig zijn en wat er mogelijk is voor de werkgever. De arbeidsarts kan je hierbij helpen en ondersteunen. Je arbeidsarts kan je zelf vinden via mijngezondheid.be en de tegel 'werk en gezondheid'.

Wist je dat … als je aandoening je belemmert om je job uit te oefenen, je aanspraak kan maken op een redelijke aanpassing van de werkomgeving? Bespreek dit met je werkgever en arbeidsarts. Meer informatie vind je via https://www.unia.be/nl.

Individueel maatwerk

Met individueel maatwerk krijgt je werkgever een premie als je arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem invloed heeft op je job. Ben je bijvoorbeeld vaker afwezig door ziekte, heb je meer tijd nodig voor bepaalde taken of een speciaal computerscherm? Een financiële premie voor je werkgever zal de kosten die daarbij horen compenseren. Dat is de loonpremie.

Daarnaast is er een begeleidingspremie. Daarmee kan je werkgever extra begeleiding voorzien voor jou. De loonpremie en de begeleidingspremie vormen samen de premie individueel maatwerk. Die laatste vervangt de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP).

Niet meer aan het werk?

Ben je niet meer aan het werk en op zoek naar mogelijkheden om het werk te hervatten? Neem dan zeker een kijkje in onze wegwijzers en infofiches van het Vlaamse Patiëntenplatform.

Andere financiële voordelen en premies

Om na te gaan of er andere financiële voordelen en premies zijn waar je recht op hebt, maak je best een afspraak met de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds. Zij kennen je individuele situatie en zijn op de hoogte over de bestaande maatregelen. Samen met jou kunnen ze bekijken op welke maatregelen je recht hebt.

©Vlaams Patiëntenplatform

Met de steun van deze sponsors Alle sponsors bekijken