Iedereen gebruikt wel eens een geneesmiddel. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat er geneesmiddelen beschikbaar zijn. Het duurt jaren voordat een nieuw geneesmiddel op de markt is. Hier gaat veel onderzoek aan vooraf door wetenschappers en artsen. Het ontwikkelen van een nieuw medicijn duurt gemiddeld 14 jaar alvorens het geregistreerd is en aldus aangeboden kan worden aan patiënten. De zoektocht naar een nieuw en innovatief medicijn start in het laboratorium, gevolgd door preklinisch onderzoek en vervolgens het klinische onderzoek zelf. Dit laatste neemt ongeveer 6.5 jaar in beslag en bestaat uit 4 fasen.

Bij fase 1 van het geneesmiddelenonderzoek, wordt er getest op gezonde vrijwilligers met als doel de verdraagzaamheid, opname in het lichaam en nevenwerkingen van het geneesmiddel te onderzoeken. In de volgende fasen, wordt het geneesmiddel toegediend aan patiënten. Eerst aan een kleine groep patiënten, gevolgd door een grotere groep. Bij fase 2 wordt gekeken of het middel effectief werkt, gevolgd door fase 3 waarbij het vergeleken wordt met bestaande middelen en fase 4 waarbij gekeken wordt of het middel werkt zoals verwacht in de dagelijkse praktijk. Als al deze informatie gekend is, zal het middel geregistreerd kunnen worden en erkend als nieuwe medicijn om patiënten hoop te geven. Weinig mensen zijn zich bewust van alle fasen in klinisch onderzoek en de looptijd die het inneemt. Het is daarom van cruciaal belang om meer bewustwording te creëeren rond het belang van klinisch onderzoek.

Wenst u meer informatie over de eerste fase in het geneesmiddelenonderzoek? Bezoek dan zeker de Mobiele bus van Janssen CPU op de ontmoetingsdag 13 oktober 2019. Op een interactive manier laten we u graag kennismaken. Tot dan!

CCV-VZW

Groeneweg 151
3001 Heverlee
[email protected]
[email protected]
0472/51.63.51 of 0468/27.70.52

 

     

Stuur je post naar

Domein Borgeind
Borgeindstraat 13/5
2900 Schoten

 

   

Bezoek ons ook op

Website administrator: Vincent Reynders.

 

     
Back to top